Resipi untuk berniaga (Homemade Vanilla Ice Cream)
Resipi Homemade Vanilla Ice Cream
BAHAN-BAHAN
1 liter susu
1 cawan gula
1/2 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil esen vanila
1 cawan krim segar atau whipping cream
CARA MENYEDIAKAN
Langkah 1 / 4 Didihkan Susu Dan Teruskan Kacau Untuk membuat Aiskrim Vanila di rumah, ambil mangkuk kecil dan masukkan 1 sudu teh tepung jagung dalam 4 sudu susu, kacau hingga menjadi pes yang halus. Pastikan anda menggunakan susu sejuk atau ketulan akan terbentuk. Gaul rata dan ketepikan adunan tadi. Sementara itu, ambil bekas dan rebus susu, kacau terus supaya susu tidak melekat di bahagian bawah.
Langkah 2 / 4 Tambah Gula Dalam Blend Kurangkan susu kepada separuh. Ini akan memastikan aiskrim anda ternyata berkrim. Sekarang masukkan bancuhan tepung jagung dan susu. kacau sekali-sekala. Sekarang, masukkan gula dan biarkan susu berkurangan. Setelah konsistensi susu pekat, kecilkan api.
Langkah 3 / 4 Tambah Krim Segar Dan Esen Vanila Seterusnya, masukkan krim segar dan esen vanila dan gaul rata. Selepas sebati, tutup api dan tuang adunan ke dalam bekas aluminium. Tutup bekas dengan aluminium foil dan bekukan selama 6 jam atau sehingga separuh set.
Langkah 4 / 4 Bekukan & Hidangkan Aiskrim Vanila Buatan Sendiri Anda! Keluarkan dari peti sejuk dan tuangkan adunan ke dalam pengisar dan kisar sehingga rata. Pindahkan semula adunan ke dalam bekas aluminium yang sama. Tutup dengan aluminium foil dan bekukan selama 10 jam atau sehingga set. Aiskrim Vanila Buatan Sendiri anda sudah sedia! Cedok ais krim vanila dalam beberapa kon wafel rangup dan nikmati pencuci mulut yang berperisa.
Sumber:timesofindia
Ulasan
Catat Ulasan